Suiker en de invloed op hormonen

Insulineresistentie, daar lezen we steeds vaker over. We eten veel suiker. Dat komt doordat onze westerse voedingsgewoonten heel anders zijn dan vroeger in de oertijd. Destijds hadden ze geen koelkast of voorraadkast en supermarkten waren er helemaal al niet. Tussendoortjes, die hadden ze in de oertijd niet. Hoe zou het met onze hormonen gesteld zijn als wij dat ook niet zouden hebben? Ik weet wel dat ik alleen al bij de gedachte in een lichte paniek raak. Vanochtend hadden we door een storing bij het waternetwerk even geen water en ik dacht wat nu? Gelukkig was het snel opgelost. Ik wil er niet aan denken als er geen supermarkt zou zijn.

Etiketten

Je gezondheid is erbij gebaat om tijdens het boodschappen doen stil te staan wat je allemaal in je boodschappen kar gooit. Vaak zitten hier veel ongezonde vetten en suikers in verborgen. Zo krijgen we teveel suikers en ongezonde vetten binnen. Hierdoor krijgen we laaggradige ontstekingen, hormoonschommelingen, bloedsuikerspiegelschommelingen en allerlei (vage) klachten kunnen hieruit ontstaan. Het maken van bewustere keuzes gaat je helpen om je gezondheid te verbeteren. Check eens vaker de etiketten.

Energie-dip en geluksmomentjes

Help een energie-dip. Een maaltijd of tussendoortje met suiker kan zorgen voor een geluksmoment, echter vaak is dit van korte duur. Let er maar eens op, hoe vaak voel je hierna moe? Hoe voel je je na het eten van suikers? Je zult merken als je stapje voor stapje met suikers gaat minderen, dat je meer energie zult krijgen en het ook veel positieve gevolgen heeft voor je algehele gezondheid. Er is weleens onderzoek gedaan en het schijnt dat we gemiddeld tot wel 30 suikerklontjes per dag binnenkrijgen. Amai, dat is veel he! Doordat suikers verstopt zitten in onze voeding, kun je denken dat het in jouw geval wel meevalt. Ik hou van mayonaise, maar wist je dat daar ook suiker in zit? Zelfs in chips zit suiker. Suiker komt vaak in vermomming in voeding terug als je de etiketten gaat lezen. Er zijn wel tientallen verschillende benamingen voor suiker.

Bloedsuikerpieken

Maar hoe zit dat dan met de hormonen en suiker? Het eten van veel suiker leidt tot bloedsuikerpieken. De hoogte van je bloedsuikerspiegel wordt bepaald door de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose is een belangrijke energiebron voor je lichaam. Je hersenen hebben glucose nodig! Alleen niet teveel. Teveel is niet goed voor je bloedvaten en weefsels. Denk hierbij aan laaggradige ontstekingen en beschadigen aan je bloedvaten. Teveel glucose staat ook in verbinding met hormonale klachten. Bij een dip gaan je hersenen vragen om glucose en dan is het heel makkelijk om te denken, ach ik neem maar wat, ik voel dat ik het nodig heb.

Balans

Insuline helpt je bloedsuikerspiegel in balans te krijgen. Glucose komt na een maaltijd in je bloedbaan terecht. Je lichaam gaat dan insuline produceren, want deze reageert op de toename van glucose in het bloed. Wist je dat insuline ervoor zorgt dat de glucose naar al je cellen gaat om te zorgen voor voldoende energie? Teveel glucose wordt opgeslagen als energievoorraad (glycogeen) in de spieren en lever. Bij teveel consumptie van koolhydraten (en ook te vaak) loopt de opslag van energie vol en dan wordt het teveel opgeslagen in het (buik)vet. Hier ontstaan weer makkelijk laaggradige ontstekingen die weer kunnen zorgen voor hormonale klachten.

Koolhydraten

Blijf je teveel en te vaak koolhydraten eten, dan kunnen de cellen in je lichaam de hoeveelheid glucose niet meer aan. Dat is schadelijk. De cellen krijgen het moeilijk als je constant koolhydraten eet. Probeer koolhydraten daarom te beperken, bijvoorbeeld tot 1 maaltijd per dag. Je voorkomt hierdoor dat de cellen teveel glucose krijgen aangeboden en insullineresistent worden met uiteindelijk diabetes type 2 in het vooruitzicht. Ook eiwitten en vetten kunnen slechter worden opgenomen, wat weer andere klachten tot gevolg kan hebben.

Hoort bij mijn leeftijd

Insulineresistentie ontstaat niet van de ene op de andere dag. Sommige vrouwen hoor ik weleens zeggen, ja dat komt door de overgang, het is normaal dat ik niet afval, of dat ik minder energie heb, hoort bij mijn leeftijd. Nee dat is niet normaal! Ik ben er steeds meer van overtuigd dat het vooral de leefstijl is waardoor we klachten ontwikkelen en dat we zelf invloed hierop kunnen uitoefenen.

Ben jij vaak moe? Dan zou het zomaar kunnen dat je teveel suikers binnenkrijgt.

Vorige
Vorige

Kerstkilo’s hoe kom je er weer vanaf?

Volgende
Volgende

Bestaat er zoiets als een najaars-dipje?