Bestaat er zoiets als een najaars-dipje?
Winterblues
De zomer is voorbij, de winter staat voor de deur en de zogenaamde najaars-dip (winterblues) ook. Als je luistert naar mensen in je omgeving hoor je regelmatig dingen voorbij komen zoals:
‘ het is de tijd van het jaar he, heb weinig energie, voel me moe, ben neerslachtig, heb nergens geen zin in, ik kan wel hele dagen in bed liggen’
Het kan anders
Zo hoeft het niet te zijn. Met het gaan en komen van de bladeren aan de bomen, kan onze stemming veranderen door gebrek aan vitamines en mineralen. Alle vitamine D die we in de zomer hebben opgebouwd, wordt al snel verbruikt. Weg voorraadje. Daarom is het raadzaam om in de maanden dat de ‘R’ in de maand zit extra vitamine D in te nemen.
In de zomer maakt ons lichaam in de huid door de ultraviolette zonnestralen vitamine D aan. Dit is een vetoplosbare stof die nodig is voor een goede conditie van onze botten. Deze vitamine speelt een essentiële rol in de calcium- en bot-stofwisseling. De opname van calcium (kalk) uit de darmen wordt door vitamine D geregeld. In Nederland is de vitamine-D productie door de zon lager dan in warme landen. Daarom krijgen baby’s en jonge kinderen tot 4 jaar vaak vitamine D.
Wat kan vitamine D betekenen voor het lichaam?
Via onze voeding krijgen we beperkt vitamine D binnen. Het komt van nature alleen voor in dierlijke producten (eieren, melk, boter, vlees en vis). Een tekort aan vitamine D kan aangetoond worden met een bloedtest. Een goede hoeveelheid vitamine D in het bloed is ongeveer 100 nmol/l.
Om voldoende vitamine D binnen te krijgen is een gezond voedingspatroon van belang, waarbij regelmatig vette vis op het menu staat.
Vitamine D ondersteund o.a.:
bevorderen werking immuunsysteem
weerstand verhogen tegen infecties
regulering bloeddruk en gezonde hart- en bloedvaten
stofwisseling van koolhydraten en vetten
helpt voor een positieve stemming en geestelijke veerkracht
bevorderen van vruchtbaarheid
ondersteunt het gezichtsvermogen
versterken botten en spieren
Vitamine D kan de kwaliteit van leven verbeteren.
Als je vitamine D combineert met andere mineralen, ook wel microvoedingsstoffen genoemd, dan heeft vitamine D een nog betere werking. Denk dan aan vitamine C, vitamine K, magnesium.
Laaggradige ontstekingen
Op het moment dat we laaggradige ontstekingen in ons lichaam hebben, dan gaat ons lichaam hiervoor oplossingen bedenken. Het gaat dan het mineraal calcium onttrekken aan de botten en plakken op de ontstekingsplekken. Dat zijn vaak onze aderen, hierdoor ontstaat aderverkalking. Het lichaam bedenkt dan weer een andere oplossing en gaat cholesterol aanmaken, wat aan de binnenkant van de aderen geplakt wordt. Hierdoor krijgen we vernauwingen. Dit zijn scenario’s die we liever niet zien, want hieruit ontstaan westerse welvaartziekten.
Rol van vitamine K2 bij D3
Vitamine K2 is lastig op te nemen uit voeding, omdat de specifieke bacterie in onze darmen die vitamine K1 kan omzetten in K2 door ons westerse voedingspatroon vaak ontbreekt. Vitamine K2 en D3 werken nauw samen en daarom is het raadzaam om deze vitamines met elkaar te combineren. Vitamine K2 is nodig voor de bloedstolling en onze bot-stofwisseling, gezonde bloedvaten en het voorkomen van ader-aandoeningen. Gebruik je bloedverdunners, ga dan niet zomaar K2 suppleren. Overleg dan met je arts.
Goed om te weten: plantaardige bronnen van vitamine K zijn groene groenten (spinazie, sla, spruitjes en plantaardige oliën). Ook Goudse kaas, Edammer Kaas en kwark, (runder)lever en eierdooiers.
Heb je vaak last van blauwe plekken, couperose, wondjes die minder goed helen, depressie, tandsteen of bloedarmoede? Dit zijn zomaar een paar voorbeelden die er op kunnen duiden dat je een tekort hebt.
Neerslachtig
Zit je wat minder goed in je vel? Check dan eens je eetpatroon. Vaak halen we de micro-nutriënten onvoldoende uit onze voeding. De bodem is niet meer zo rijk. Het kan een teken zijn van een tekort gaan vitamine D. Pas op met antibiotica, dit zorgt voor een disbalans in je darmen en verstoort de productie van vitamine K.
Wil je dit meten hoe het staat met jouw vitamine K en D? Of wil je vitamine K2 en D3 gaan gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Meten=weten!
D2= plantaardige variant
D3= dierlijke variant